Autisme

Webinar 10 jaar bijzondere leerstoel autisme

Posted on: 22 juni 2021

Op 7 juli van 14.00 tot 17.00 uur

Het 10 jarig bijzonder hoogleraarschap autisme van Hilde Geurts bij het Leo Kannerhuis loopt af. Om dit niet stilletjes aan ons voorbij te laten gaan, is er op 7 juli van 14.00 tot 17.00 uur een webinar ​10 jaar bijzondere leerstoel autisme.​ 

Dr. Lisette Verhoeven is host van het webinar. Zij is GZ-psycholoog en onderzoeker bij het Leo Kannerhuis. Lisette heeft tien jaar van de bijzondere leerstoel met Prof. Dr. Hilde Geurts samengewerkt. Tijdens het webinar nemen de sprekers Prof. Dr. Sander Begeer, Dr. Jan-Pieter Teunisse​, Dr. Kirstin Greaves-Lord​ en Prof. Dr. Hilde Geurts​ de kijkers mee in onderzoek en behandeling bij autisme.

Programma

In het schema hieronder staat het programma. Na elke lezing is er tijd voor vagen en discussies.​​

 

14:00-14:15​ uur Opening en inleiding​
14:15-14:55 uur​ Prof. Dr. Sander Begeer​ Is autisme iets dat je bent of hebt? Veranderingen in het denken over autisme in de afgelopen 20 jaar. ​
14:55-15:25 uur​ Dr. Jan-Pieter Teunisse​ Veranderingen in kennisontwikkeling: autismeonderzoek in de echte wereld​.​
​15:25-15:35 uur Pauze​
15:35-16:05 uur​​ Dr. Kirstin Greaves-Lord​ Veranderingen van de kindertijd tot de jong volwassenheid: Symptomatologie, comorbiditeit & interventies.​
16:05-16:45 uur​​​ Prof. Dr. Hilde Geurts​ Veranderingen op volwassen leeftijd: Heterogeniteit.​
​16:45-17:00 uur ​Discussie en afsluiting

 

Informatie over de sprekers

Prof. Dr. Sander Begeer is verbonden aan de sectie ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam als hoogleraar op de leerstoel ‘De Diversiteit van Autisme: Ontwikkeling, Diagnostiek en Behandeling’. Hij is mede-oprichter (samen met de NVA) van het Nederlands Autisme Register. Zijn onderzoek richt zich op het vinden van nieuwe benaderingen om te beoordelen hoe individuen met en zonder autisme verschillen (zowel op positieve als negatieve manier), en deze te gebruiken om wederzijds begrip te bevorderen en waar nodig ondersteuning te bieden. 

 

Is autisme iets dat je bent of hebt? Veranderingen in het denken over autisme in de afgelopen 20 jaar

Prof. Dr. Sander Begeer gaat in op de manier waarop het denken over autisme is veranderd sinds het begin van deze eeuw. Waar onderzoek en zorg aanvankelijk gericht waren op vroege diagnostiek, intensieve behandeling en fundamentele beperkingen, is tegenwoordig een diagnose op volwassen leeftijd veel voorkomend, wordt het nut van behandeling soms in twijfel getrokken en worden positieve kanten van autisme steeds duidelijker. In deze lezing wordt ingegaan op het wetenschappelijk onderzoek – en de participatie van autistische mensen hierbij – dat heeft bijgedragen aan deze veranderingen. 

 

​Dr. Jan-Pieter Teunisse is in 1996 gepromoveerd op onderzoek naar de gezichtswaarneming bij mensen met autisme. Hij is sindsdien als onderzoeker en neuropsycholoog/gz-psycholoog verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis. Sinds 2008 is hij daarnaast lector Autisme aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Onder de noemer ‘Volwaardig Leven met Autisme’ richt hij zich met praktijkgericht onderzoek op de rol van levensloopbegeleiding, sociale netwerken en technologie in de ondersteuning en behandeling van mensen met autisme.

 

Veranderingen in kennisontwikkeling: autismeonderzoek in de echte wereld
Dr. Jan-Pieter Teunisse vertelt dat wetenschappelijk- en praktijkgericht onderzoek nog vaak worden gezien als twee afzonderlijke vormen van onderzoek, die naast elkaar bestaan. Voor het ontwikkelen van een betere behandelpraktijk kan het één echter niet zonder het ander. Enerzijds moeten ‘evidence based’ behandelingen ingebed worden in de complexe werkelijkheid van de persoon met autisme en zijn/haar netwerk, anderzijds moet het professioneel handelen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Besproken wordt waarom juist bij autisme het plaatsen van kennis in de ‘real life’ context zo cruciaal is.

 

Dr. Kirstin Greaves-Lord is mede programmaleider van de Academische Werkplaats Autisme. Zij is ruim tien jaar werkzaam bij zowel een universitaire instelling als een zorginstelling en heeft zo zelf ervaren hoe groot de kloof kan zijn tussen het opdoen van kennis over autisme en het toepassen ervan. Hierdoor heeft zij een grote gedrevenheid om wetenschappelijke kennis beter te benutten, om het dagelijks leven van mensen met autisme te verbeteren. Zij kent bovendien inmiddels veel verschillende mensen met autisme én hun naasten wat haar betrokkenheid bij deze doelgroepen nog verder vergroot.

 

Veranderingen van de kindertijd tot de jong volwassenheid: Symptomatologie, comorbiditeit & interventies
Dr. Kirstin Greaves-Lord geeft aan dat juist ook mensen met autisme constant in ontwikkeling zijn. Hoe het beloop van al hun eigenschappen er uit ziet, is nader onderzocht binnen een Nederlandse follow-up studie, waarin 72 kinderen met PDD-NOS meer dan 12 jaar lang gevolgd werden. Dit onderzoek wordt gepresenteerd, waarbij een koppeling gemaakt wordt naar indexen van welzijn, zoals maatschappelijk meekomen, zelfstandigheid en vriendschappen. Tot slot is er aandacht voor interventieprogramma’s die mogelijk bijdragen aan dit welzijn, de evidentie voor deze programma’s en belangrijke aandachtspunten in de manier van aanbieden. 

 

Prof. Dr. Hilde Geurts was de afgelopen tien jaar bijzonder hoogleraar op de leerstoel “Autisme: Cognitie gedurende de levensloop” via Dr. Leo Kannerhuis. Daarnaast is zij hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. En ze werk sinds 2007 bij de poli Amsterdam van het Leo Kannerhuis. Tijdens haar tien jaar hoogleraarschap heeft Hilde zowel nationaal als internationaal veel betekend binnen het veld autisme. Zo heeft ze een trekkersrol gehad i.v.m. de multidisciplinaire richtlijn voor ASS bij volwassenen en de academische werkplaats(en) autisme. Ze was vice-president van de international society for autism research (INSAR) en ze is INSAR fellow en INSAR global representative voor Nederland. Haar onderzoek richtte zich eerst primair op kinderen en tieners, maar de laatste jaren is de focus de volwassenheid en specifiek de veroudering.

 

Veranderingen op volwassen leeftijd: Heterogeniteit

De afgelopen tien jaar zijn voorbij gevlogen. Hilde Geurts bespreekt in vogelvlucht haar hoogte- en dieptepunten van tien jaar autisme-onderzoek. Ze richt zich hierbij vooral op de meest recente bevindingen over de (late) volwassenheid, wat betreft cognitie en veel gerapporteerde fysieke- en mentale klachten. Ze geeft speciaal aandacht aan het ontrafelen van de grote verschillen tussen mensen met autisme.

 

Aanmelden

Registreer voor deelname aan het webinar.